Косене на трева

Кантиране

Кантирането е метод на косене на тревата на тези места, които са труднодостъпни за косачка. Ако при създаването на градината е използван тревен чим, той задължително трябва да се кантира.

Така тревната площ запазва подредения си вид.

Защита от кърлежи

Пръскане против кърлежи е уместно да се извършва във всички тревни площи. Превантивните пръскания, които убиват кърлежите в първите фази на живота им е препоръчителната форма на борба с този вид.

МАРТИ ЛУКС използва за пръскане против кърлежи само препарати, които са одобрени от Министерство на земеделието, безопасни за Вашето здраве и околната среда.

Можете да направите зелените площи по-малко привлекателен за кърлежи в зависимост от това как озеленявате.

Ето няколко прости техники за озеленяване, които могат да помогнат за намаляване на популациите от кърлежи:

Вертикулиране

Вертикулирането е извличането на мъртвата и суха трева от основата на зеления килим. С течение на времето, в следствие на честото косене и естествения отпад върху почвата, се образува тънък филм от изсъхнала трева.

Аерирането представлява дълбоко пробождане на почвата с цел да се подобри дренажа и нейният естествен въздухообмен. Извършва се при силно уплътнени или често натоварвани терени.

Вертикулиранто и аерирането се извършват два пъти годишно.

Косене на трева

При косенето се регулира височината на тревостоя. По този начин се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене и до приземните части на тревите, при което се стимулира издънкообразуването и се увеличава количеството на листната маса.

Интензивно поддържаните тревостои не бива да се оставят по-високи от 5-8 см. При по-голяма височина растенията етиолират, стъблата са с по-слабо развита механична тъкан. Това води до понижаване устойчивостта към абиотичен и биотичен стрес.