Косене на трева

Косене на трева

Косенето на трева е основна част от поддръжката на тревните площи.

При косенето се регулира височината на тревостоя. По този начин се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене и до приземните части на тревите, при което се стимулира издънкообразуването и се увеличава количеството на листната маса.

Височината на косене зависи главно от предназначението на тревните площи, от влажноста и от морфологичните особености на тревите.

Интензивно поддържаните тревни площи се режат на височина 3-4 см. Важно е да се коси по-често и не по-ниско от 3 см. Така тревния чим остава плътен и устойчив на утъпкване.

При косенето не трябва да се отнема повече от 30-50% от листната маса. През периода на засушаване трябва да се коси по-рядко и по-високо 5-7 см.

Честотата на косене зависи както от климатичните условия и от предназначението, така и от интензивността на подхранване и поливане. В периода на усилен разтеж интензивно поддържаните площи трябва да се косят на всеки 5-7 дни, а през лятото и есента-на 10-14 дни.

Честото косене улеснява мулчирането на тревните площи. Отрязаните листа попадат между туфите и образуват мулч. По този начин той предпазва от изсушаване, предотвратява образуването на мъхове и след изгниване се превръща в допълнителен източник на хумус и минерални хранителни вещества.

Когато тревата е висока и окосената част е по-голяма, трябва задължително да се събере, защото е възможно да задуши тревата и доведе до неблагоприятни последици.

Желателно е последната коситба да е към края на септември, когато температурите паднат под 10°C , косенето трябва де се преустанови. Тревната покривка се зазимява при височина 5-7 см