Събиране на есенен листопад

Събиране на есенен листопад

Ярко оцветените есенни листа са една от най-големите радости на сезона. Въпреки това, след като същите тези листа паднат от дърветата и се разстелят върху вашия двор, те обикновено създават проблеми, като блокират достъпа на светлина и въздух в тревните Ви площи или цветни лехи.

Почистването на падналите листа е трудоемка работа, която изразходва не само усилия, но и време. Поради тази причина събирането на есенен листопад е част от поддръжката на зелени площи предлагани от МАРТИ ЛУКС.

Защо трябва да се почистват падналите листа

  • Въпреки, че в никакъв случай не е задължително да унищожите всяко листо във вашия имот, обилни количества листа задушат вашата трева и цветя, ако бъдат оставени непочистени.
  • В падналите листа презимуват патогени (гъбички, плесени, вируси) и много вредители.
  • Падналите листа развалят външния вид на двора.

Не си струва да се изхвърлят здравите опадали листа, защото могат да послужат за различни цели.

Направа на компост от листа и мулчиране

Едни от най-често срещаните приложения на падналите есенни листа са направата на компост и мулчиране.

Смлените или цели опадали листа се събират в компостера, като е добре да се смесят с отпадъчни зелени материали. Фино смлените материали в компостта угниват по-бързо. За ускоряване на процесите на разлагане могат да се добавят малки количества карбамид.

Есенното мулчиране има редица преимущества – предотвратява ерозията на почвата, потиска развитието на плевели, защитава почвата и растенията от загуба на влага и резки температурни колебания.

Опадалите листа са отлично средство за мулчиране, защото нямат семена. За да не ги разнася вятърът могат да се покрият с тънък слой зелени отпадъци или дребни клони. Листата съдържат много малки количества азот и за обогатяване на почвата може да се добави оборски тор или карбамид.