Подрязване на дървета и храсти

Подрязване на дървета и храсти

За правилното развитие на храстите, дърветата, овошките и красивия външен вид на живия плет и храстите във вашия двор или градина е необходимо редовно подрязване.

Докато при храстите общо взето понятията са ясни, то при дърветата хората често бъркат понятията обрязване и кастрене на дървета. По-подробно за нашите услуги по кастрене на дървете вижте страница Отсичане и кастрене на дървета.

Какво е подрязване?

Подрязването е премерено отстраняване на части (като клони, стъбла и цветя) от растенията. Това обаче не се прави само за форма и стил. Подрязването помага за управление на растежа и структурата на храстите и дърветата, премахва мъртвите или болни стъбла и клони и насърчава развитието на цветя, плодове и нова зеленина. Особено когато става въпрос за дървесни растения като дървета и храсти, резитбата е чудесен начин да поддържате растежа им по здравословен начин.

Изкуството на подрязването е умение, което се придобива с течение на времето. Професионалистите в Марти Лукс имат дългогодишен опит и специфични познания за подрязването на конкретни растения. Познавайки растението, предназначението му и особено кога цъфти, ние можем да го подрязваме правилно и да създаваме красиви елементи на ландшафтна архитектура.

Какво трябва да се подрязва?

  • При подрязването основното правило е, че по-малкото е повече. С други думи, не бива да се подрязва безразсъдно, спонтанно, а да се пристъпва към тази работа с добре обмислена цел. Лесно е да направите още един разрез, но не е толкова лесно да прикрепите отново отрязания клон!
  • Мъртви, умиращи, счупени или болни клони: Всички клони или стъбла, които са мъртви, умиращи, болни или счупени, трябва да бъдат подрязани. Това може да се направи по всяко време на годината - и колкото по-рано, толкова по-добре. Най-малкото подрязвайте клоните или стъблата, преди растението да произведе нов растеж през пролетта, така че да не губи енергия върху увредените зони. Премахването на мъртви или умиращи клони не само ще помогне да се предотврати разпространението на болестта в други части на растението, но също така ще помогне на дървото или храста да се съсредоточи върху производството на нов, здрав растеж.
  • Клони, които се кръстосват или растат навътре или надолу. Отстранете клоните, които растат един през друг, или поне подрежете един от нарушените крайници. Клоните, които се докосват, могат да натрият и да създадат точка за достъп за насекоми и болести. По същия начин клоните, които растат навътре към централното стъбло или ствола, вероятно ще се натрият срещу други части на растението, така че е най-добре да ги подрежете. Също така е важно да оставите малко пространство за въздух да достигне до центъра на растението; ако дърво или храст пораснат твърде много в себе си, то е изложено на по-голям риск от гниене и други гъбични заболявания, които процъфтяват във влажен, застоял въздух.
  • Клоните, които растат под ъгъл надолу, могат да представляват проблем, ако в крайна сметка влязат в контакт със земята или близките растения, което може да ги изложи на болести и вредители. Като цяло тези клонове са по-малко продуктивни и здрави; премахването им помага да се насърчи по-здравословен растеж по-високо в растението. Ниско растящите клони също могат да представляват опасност за хората или инфраструктурата, така че безопасността е друга причина да ги държите под контрол.

Подрязването на дърветата се използва за промяна на формата на дървото чрез внимателно отрязване на клоните, за да се насочва растежът в определена посока. Той се фокусира върху премахването на повредени участъци от дърво, които вече не растат, за да насърчи нов растеж и дълголетие.